Зірки для готелів: коли почнуть масову категоризацію та навіщо це потрібно

Зірки для готелів – важливий міжнародний знак якості для готелів та хостелів. Завдяки цьому гості орієнтуються, на який рівень послуг варто очікувати, а держава отримує статистику щодо галузі. Однак в Україні поки далеко не всі готелі мають визначені "зірки". Завідувачка сектору категоризації, ліцензування та курортів ДАРТ Анастасія Гірзекорн розповіла про те, навіщо готелям зірки, які від цього переваги для власників готелів та клієнтів.

16 березня 2021 року Державне агентство розвитку туризму відновило видачу готелям зірок. Цим займається спеціальна Комісія із встановлення категорій готелям та іншим закладам розміщення. Станом на грудень 2021 року, з березня 130 готелів отримали категорії. Загалом в Україні зірки мають 330 готелів.

У категоризації ДАРТ орієнтується на Закон України "Про туризм" та державний стандарт № 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів", відповідно до якого перевіряють готель на виконання вимог для певної зірки.

Аби отримати зірку для готелю, представник закладу має звернутися до органу сертифікації, який готує для ДАРТу пакет документів. Ці документи розглядають на засіданні Комісії. Розгляд зазвичай триває протягом 14 днів. Є три варіанти рішення комісії:

  • присвоєння зірки для готелю;
  • відправлення документів на доопрацювання;
  • відмова від надання зірки чи пониження зірковості готелю.

Останній варіант застосовують тоді, коли готель з об'єктивних причин немає можливості усунути проблеми.

Складнощі з категоризацією готелів бувають тоді, коли за фотографіями складно обʼєктивно оцінити чи вартий конкретний заклад розміщення зірки, або ж коли не вистачає певних документів для надання категорії. Тоді такі заклади розміщення відправляють на доопрацювання. За словами представниці ДАРТ, таких готелів дуже багато.

Відмову отримали 19 готелів. Переважно причиною ставало те, що готель немає можливості встановити пандус чи облаштувати окремий номер для людей з інвалідністю. Крім того, оснащення багатьох готелів застаріле і не відповідає визначеним вимогам.

Категоризація готелів важлива і відповідно до Закону України "Про туризм" є обов'язковою. Однак в законі не передбачено санкцій, тому безліч готелів відмовляються проходити категоризацію. Зараз відсутня єдина статистика кількості готелів в Україні. Тож для держави категоризація – це можливість отримати статистику про заклади розміщення в Україні. У Держагентстві припускають, що в Україні існує від 3 до 5 тисяч готелів.

Відповідно до законодавства є 134 пункти щодо зірковості готелю. У них враховують різні аспекти: від вивіски до розміру ліжка в готельному номері. Категоризація стимулює готелі до конкуренції – завдяки цьому вони надають послуги вищої якості. Крім того, завдяки зірковості визначається цінова політика готелю. Чим більше зірок – тим вища ціна. Також це можливість для ігрового бізнесу – казино відповідно до закону можна відкрити лише у категоризованому готелі.

Відповідно до Закону "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" в готелях від трьох зірок з номерним фондом не менше 25 номерів дозволяється встановити ігрові автомати, для категорії 4 та 5 зірок – з номерним фондом не менше 100.

А от гостьовим будинкам, які працюють тільки в сезон, і мають базу постійних клієнтів – категоризація менш потрібна. Вони не задумуються про те, щоб отримати зірку, пояснює Анастасія Гірзекорн. Найбільше категоризованих готелів – у Києві та Одеській області. Найменше категоризованих готелів на Вінниччині.

Наразі ДАРТ активно працює над модернізацією старого стандарту, за яким працює Комісія. Чимало вимог, які там прописані, вже застарілі й не відповідають сучасним реаліям. Відповідно до нових стандартів буде базова категорія – без зірки. Для цієї категорії буде достатньо набрати мінімальну кількість балів – 27 із 140.

Для того, щоб отримати базову категорію, закладу розміщення необхідно набрати мінімальну кількість балів. Базову категорію застосовуватимуть до хостелів. У них часто немає можливості облаштувати комфортні умови. Водночас це бюджетний варіант подорожі: невеликі помешкання, де немає басейнів і конференц-залів, пояснює експертка.

"ДАРТ прагне до того, аби всі готелі в Україні стали категоризованими. Ми не можемо змусити всі готелі подати документи на відповідну зірку, але сподіваємося, що їх буде якнайбільше", – каже Анастасія.

Джерело: О, Море.Сity