Заробітна плата у сфері гостинності
Туризм і гостинність – це сфери, по яким пандемія коронавірусу вдарила мало не найсильніше. На жаль, далеко не всі готелі та ресторани пережили такий складний період. Однак ті, хто мав подушку безпеки на випадок таких форс-мажорів, поступово повертають сферу до життя.
Вакансії перекривають попит серед пошукачів на 68%. Середня зарплата у сфері – 13 700 гривень. Найчастіше роботодавці шукають працівників на кухню і в зал ресторану. Найбільший попит мають кухарі (24% відкритих вакансій на сайті в категорії туризму й гостинності). Далі йде персонал кухні (19%). Третю сходинку посідають співробітники залу (офіціанти, бармени) – 12%. На четвертій позиції розташовуються керуючі ресторанами і барами (8%). Таку ж частку займають вакансії в категорії «Початковий рівень, мало досвіду».

Де платять найбільше:
- на першому місці перебуває сегмент «Управління туристичним бізнесом». Фахівці цієї категорії можуть розраховувати на середню зарплату в 27 000 грн;
- далі в списку йдуть шеф-кухарі. Їхній середній заробіток не набагато нижчий – 26 400 грн;
- на третій позиції розмістилися ще одні представники управлінського персоналу – фахівці з категорії «Управління ресторанами й барами» (24 100 грн);
- авіаквитки (24 100 грн);
- оформлення віз (22 300 грн);
- сомельє (22 200 грн);
- банкети (20 000 грн);
- кейтеринг (18 000 грн);
- продаж туристичних послуг (18 100 грн);
- хостес (15 600 грн).
Серед спеціалізацій, які здивували низьким доходом – «Управління готелями». Попри те, що це важливий керівний персонал, середній рівень заробітку в даній категорії навіть нижчий середнього по сегменту – 11 000 грн.
Джерело: Finance.UA