Як витрачатимуть туристичний збір у 2022 році

В Україні з’являться місцеві фонди розвитку туризму і єдиний туристичний реєстр. А туристичний збір тепер не потраплятиме в загальний міський бюджет. Що це таке, що змінить їх поява та як це вплине на звичайних туристів? Про це на пресконференції розповіла Євгенія Кравчук, заступниця голови комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики.

У 2022 році в Україні з’являться місцеві фонди розвитку туризму. Це означає, що туристичний збір, який платитимуть туристи у готелях чи хостелах, буде надходити в окремий фонд, а не до загального місцевого бюджету.

Відповідно, ці гроші зможуть використовувати тільки для розвитку туризму, а не на інші потреби громади. Куди витратити туристичний збір, буде вирішувати місцева влада разом з підприємцями у сфері туризму. Наприклад, на маркетинг або закупівлю техніки. Якщо говорити про південні області, Євгенія Кравчук навела приклад: за гроші з фонду розвитку туризму можна купити техніку для очищення пляжів.

В Україні також планують створити єдиний туристичний реєстр, завдяки якому мандрівники мають почуватися більш захищено. У реєстр внесуть туроператорів, турагентів, бізнеси, які пропонують послуги проживання, харчування, екскурсії тощо. До реєстру матимуть доступ не тільки працівники індустрії, а й користувачі. Так вони зможуть перевірити, наприклад, турфірму і переконатися, що їй можна довіряти.

Держава має перевіряти туроператорів, особливо тих, які везуть туристів за кордон. Щоб у туристів не було проблем. Адже буває таке, що в Туреччині чи Єгипті туристи не можуть вилетіти з аеропорту або їх не можуть розселити", – каже Євгенія Кравчук. Впровадження таких змін стане можливим з новим законом "Про туризм", який мають прийняти у 2022 році.

Джерело: О, Море.Сity