Українська сфера громадського харчування скоротила виручку на чверть за перші три дні січневого локдауну

Виручка українських закладів громадського харчування за перші три дні січневого локдауну в середньому скоротилася на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року, випливає з дослідження компанії Poster.

Згідно з ним, серед опитаних 2 тис. закладів найбільших втрат зазнають ресторани та бари, які порівняно з 2020 роком недоотримали 58% та 51% виручки відповідно. Крім того, 40% виручки втратили кафе, 39% - кальянні, 12% - кав'ярні, 37% - пекарні, 23% - піцерії, 14% - заклади швидкого харчування, 16% - кондитерські.

При цьому заклади, орієнтовані на доставку, за зазначений період збільшили виручку на 5%. Водночас виручка суші-барів зросла на 25%.

"Близько 30% закладів із нашої вибірки все-таки зуміли показати зростання порівняно з минулим роком. Здебільшого це ті заклади, які змогли налагодити процеси власної доставки. Але загалом цифри лише доводять, що доставка та робота навинос не дають змоги більшості рестораторів заробляти, і "зимовий" локдаун ще більше погіршує ситуацію в галузі", - констатують у дослідженні.

За даними Poster, під час торішнього весняного локдауну скорочення виручки до 26% від показників лютого-2020 спостерігалося в усіх сегментах громадського харчування.

Джерело Інтерфакс-Україна