Сніданки в готелях: якими вони бувають та як обрати найкращий варіант?

Сніданки в готелі – це одна із найбільш важливих складових. Недарма усі міжнародні готельні мережі приділяють сніданкам особливу увагу. Для кожного гостя, особливо якщо ми говоримо про відвідування бізнес-готелів або про короткострокові мандрівки гостя, важливими є, як мінімум, дві речі: зручне ліжко і подушка, аби на наступний день не боліла голова, шия, спина; і смачний ситний сніданок, аби подальший день був продуктивний і не було «відволікань» на «хочу попоїсти», «бурлить шлунок», «варто знайти терміново щось перекусити». Більш того, сніданок - це перше, що отримує гість (звісно, окрім теплого душу) в готелі і враження від сніданку формуватимуть його подальший настрій на весь день. Саме тому гарний, збалансований  та смачний сніданок дуже важливий для кожного готелю.

В переважній більшості готелів світу сніданки подають з 06.00/07.00 до 10.00/10.30. Але є випадки, коли готель може надавати ранішні сніданки (якщо в готелі часто зупиняються екіпажи авіаліній або готель розташований поруч із аеропортом, де гості виїжджають на ранішні рейси). Час і тривалість сніданків це завжди прерогатива менеджменту готелю і політики компанії (звісно, з урахуванням специфіки ЦА гостей та локації готелю). Мені довелося жити в готелях в США,  Чикаго на Мічіган Авеню, де сніданки подавали з 02.00 і до 11.00 (величезна кількість гостей виїжджала з готелю саме в цей період, оскільки аеропорт Чикаго один із найбільш завантажених у світі).

Що стосується видів сніданку, то тут і теоретики, і практики готельно-ресторанного бізнесу ні в Україні, ні в Європі, ні в США не можуть визначитися із чіткою класифікацією. Хтось виділяє 5 видів сніданків, хтось 7, хтось 9, а найбільша класифікація включає в себе 24 види сніданку.

Розглядати усі види класифікацій немає сенсу, тому зупинимося на найбільш популярних видах сніданків, які пропонують готелі для своїх гостей, і які, є універсальними:

  • Континентальний
  • Англійський
  • Американський
  • Етнічний
  • House-сніданок
  • Шведська лінія
  • Табль-дот
  • Ланч-бокс
  • Гібридний/змішаний вид

Тема сніданків надзвичайно різноманітна та завжди актуальна. Кожен готель сам для себе вирішує, в якому форматі і в який час буде відбуватися сніданок; чи буде він включений у вартість чи ні. Вирішуючи ці питання, важливо орієнтуватися на цільового гостя та зважати на спрямованість готелю. Саме таким чином можна знайти той самий формат сніданків, що буде ідеальним для гостя.

Повний текст статті читайте в №5-6/2021.

Джерело: Редакція журналу "Академія гостинності"