Онлайн круглий стіл «Як готелі виживають під час кризи»

3 грудня у Києві відбувся круглий стіл українських готелярів «Як готелі виживають під час кризи» за участі міжнародних експертів, ініційований Комітетом туризму Торгово-промислової палати України та готельною мережею Premier Hotels and Resorts за участі Української асоціації готелів та резортів (UHRA).  До участі у роботі круглого столу були запрошені міжнародні експерти з Грузії та Словаччини.

"Готельний ринок України потребує підтримки держави, оскільки у 2021 році відновлення ринку очікувати не слід», - зазначила у своєму виступі голова підкомітету готельного господарства Комітету туризму ТПП України, директор з продажів та маркетингу  Premier Hotels and Resorts Валерія Секісова. «Найбільше постраждали від коронакризи готелі у містах: зокрема, влітку столичні готелі рівня 4-5* мали завантаженість в середньому на 55% меншу, ніж 2019 року (ще нижчою вона була у готелів рівня 3*), на 40% знизилась завантаженість готелів Дніпра, на 50% Полтави» - зазначила вона.

  Українські готельєри поділилися прикладами як успішної роботи у період коронакризи, так і навели приклади негативних факторів, які вплинули на туристичні потоки. Голова Асоціації готелярів та власників садиб Яремчанщини Тарас Тустанівський розповів, що літній сезон (за винятком травня-червня) був достатньо вдалим для готелярів Карпатського регіону. У багатьох готелях заповнюваність склала понад 50-70%, але у червні на заповнюваність вплинув негативний фактор погоди та негативного інформаційного поля навколо регіону. Коронокриза, на думку Тараса Тустанівського, привела до позитивних процесів об“єднання готелів та готелярів, які до того небачили сенсу у подібних кроках.

"2020 рік став каталізатором, аби реорганізувати ті процеси, які у чомусь уже давно потребували реорганізації" - зазначила у своєму виступі Голова Української асоціації готелів та резортів (UHRA) Ірина Седлецька. За її оцінкою, український туристичний ринок відновиться до рівня 2019 року не раніше, ніж через 2,5- 4 роки, тому сьогодні потрібно зосередити увагу на вутрішньому ринку, а також пітримці готельного сектору.

   Як держава підтримує готельний сектор розповіли спікери з Грузії. За інформацією начальника управління міжнародної промоції Департаменту туризму і курортів Аджарії Михайла Коплатадзе, 2,2 тисячі готелів Грузії, які мають до 50 номерів, отримали субсидування взятих кредитів на 80% строком на 6 місяців. Також місцеві готелі до кінця 2020 року звільнені від сплати податків на майно та прибуток.   

    Експерти зі Словаччини відзначили складну ситуацію, у якій перебувають крупні готелі, які були орієнтовані на іноземного туриста, а також проведення ділових заходів. Цей сектор втратив до 80% потоку туристів. Через жорсткі обмеження та локдаун у великих містах готелям доводиться скорочувати операційну діяльність.         

      Учасники круглого столу відзначили, що трендом зимового сезону стане бронювання готелів в останній момент, оскільки ситуація з пандемією Covid-19 є малопрогнозованою. Представник Державного агентства з розвитку туризму України під час круглого столу повідомила, що 2021 року держава зможе допомогти готелям і всьому ринку у промоції закрдоном та реалізації маркетингових програм по залученні внутріщніх туристів.   

Джерело: ТПП України